as.hu
Megfizethető, megbízható, kiemelkedő...
Nyitólap Ingyen weblap! Tárhelybérlet Ügyfélkapu Ingyenes programok Elérhetőségeink
Megfizethető, megbízható, kiemelkedő...
Ingyen weblap!

Bevezető tájékoztató honlap-tervezéshez

Ha Ön nem járatos az Internet világában, de szeretne rálátással bírni a témakörre, mielőtt meghozza a szükséges döntéseket, akkor feltétlenül olvassa végig ezt a tájékoztatót.

Ha az ingyenes weblapkészítés érdekli, akkor is érdemes ezt a tájékoztatót elolvasni, de az alábbiak nélkül is profi weblapja lehet, próbálja ki!

Egy honlaphoz alapvetően három dologra van szükség. Egy domain névre, kiszolgáló szerverre, és a megfelelően elkészített valós tartalomra.

Amennyiben saját (.hu végzodésu) domain nevet szeretne, először le kell ellenőrizni, hogy a név regisztrálható-e?
Amennyiben meglátogatja a http://www.domain.hu oldalt, és kiválasztja a Domain/keresés menüpontot, leellenőrizheti a kívánt nevet. A domain név számokat, ékezet nélküli betűket, kötőjelet és aláhúzásjelet tartalmazhat.
2004 márciusától regisztrálható az ékezetes domain is, de ha ezt választja, érdemes lefoglalni az ékezet nélküli változatot is, mert ezt nem minden böngésző támogatja, valamint a nem magyar felhasználók jó részének gondot okoz pl. a „részvénytársaság” szó begépelése.

Ha megvan a kiválasztott név, akkor egy akkreditált regisztrátorhoz kell fordulni, többek között domain-regisztrátor partnerünk, az SWI kft. is ilyen. Egy domain regisztráció átlagban nettó 3900 Ft-ba kerül, és 1-2 évente meg kell újítani. A domain regisztrációját elvégezhetjük mi is, de fordulhat közvetlenül a regisztrátorhoz. A gyors ügyéntézés érdekében -- általában -- mi töltjük ki a regisztrációs lapot, amit Ön aláírás után a szükséges dokumentumokkal eljuttat a regisztrátornak.

Amennyiben a saját cége nevét szeretné leregisztrálni (Autó Plusz Kft. = autoplus.hu), akkor a következo okiratok másolatát kell benyújtani:

  • Cégbírósági Végzés (összes oldal)
  • Tisztségviselo aláírási címpéldánya
  • Tisztségviselo személyi igazolványa

Ez esetben a kérés prioritásos lesz, és az átfutási idő 3-5 munkanap.

Ha a saját nevére szeretné kérni a regisztrációt, mindössze 2 tanú aláírása szükséges hozzá. Ilyenkor viszont az átfutási idő 2 hét, mivel a domain egy nyilvános várólistára kerül és ez idő alatt prioritásos igényt nyújthat be az, akinek jogosultsága van rá.

A domain regisztrációval egy időben érdemes egy tartalomszolgáltatóval megállapodni a honlap elhelyezésével kapcsolatban. Arra érdemes ügyelni, hogy a választott csomag tartalmazza a DNS és e-mail szolgáltatásokat is, valamint a honlap működéséhez szükséges szerveroldali programok futtatásának lehetoségét. Ajánljuk cégünk szerverét igénybe venni! :-)

Ha idáig eljutottunk, nincs más hátra, mint a site elkészítése, leprogramozása.

Elkészítheti magának, az általunk ajánlott ingyenes weblapépítő-rendszerrel.

A mai technológiákkal gyakorlatilag bármilyen látványelem elkészítése megoldható. Animációs menük, video-bejátszások és hangok is színesíthetik az oldalt. Mégis kompromisszumra kényszerülnek a tervezők, mert ha azt szeretnénk, hogy az Internet valamennyi felhasználója élvezni tudja az elkészült anyagot, akkor egy alacsony sávszélességgel rendelkező, kizárólag alapszoftverekkel ellátott, 800x600-as monitorfelbontást használó klienst kell elképzelni, ami erősen behatárolja a lehetőségeket.

A honlapok alapesetben a html protokolt használják, ami egy leíró programnyelv. Ezt minden böngésző érti, leegyszerűsítve így néz ki egy oldal kódsora:

Jó napot kívánok, én egy honlap vagyok!
Fehér a hátterem, és alapesetben kék az összes betű.
Most rajzoljunk egy táblázatot, aminek 3 oszlopa, és 2 sora van.
A bal felso táblázat cellában jelenjen meg a cég logója, ami a "kepek" könyvtárban található, és "logo.gif" a neve.
A táblázat alatt, középre igazítva "ajánlatkérés" szöveg. Amennyiben a felhasználó az "ajánlatkérés"-re kattint, nyíljon meg az "ajanlatkeres.htm" oldal.
Köszönöm, viszlát!

Ezzel a technológiával már lehet szép, statikus oldalakat kreálni. Ha ezt megfűszerezzük a javascript programnyelvvel, amit szintén minden böngésző ért, akkor bizonyos eseményekre képes lesz reagálni a honlap. Pl. ha egy menüelem fölé húzzuk az egeret, megváltozhat a színe (képcsere), megadott méretu új ablakban nyithatjuk meg az oldalakat, keretes szerkezetet használhatunk, ahol egyszerre több oldal jelenhet meg a képernyőn stb.

A beágyzott képek két legtöbbet használt formátuma a jpg, és a gif. Mindkettő tömörített állomány. A gif támogatja az animációs szekvenciákat is, ami azt jelenti, hogy egy fájlban több kép van elmentve, amit a böngészo egymás után egyszer, vagy ismétlődve játszik le. Ez kitűnően használható menüelemekhez, vagy figyelemfelkeltés céljából.

Ha hosszabb rajzfilmszerű animációt szeretnénk, vagy mozgókép bejátszást, akkor a legcélszerűbb a Macromedia által fejlesztett flash interaktív animációs programot használni. Ezt a böngészok csak úgy tudják megjelentetni, ha a felhasználó letölti a szükséges segédprogramot. Bizonyos operációs rendszerek ezt tartalmazzák, és a letöltendo fájl kis mérete miatt a flash plug-in elterjedtsége meghaladja a 80%-ot. Ez a program komplett honlapok elkészítésére is alkalmas, ilyenkor a megjelenésnek és beültetett effekteknek valóban csak a képzelet és a sávszélesség szabhat határokat.

Az idáig felsorolt eljárások közös ismertetojele, hogy minden történés a böngészőprogramban, ill. a telepített lejátszóban megy végbe. A szerveren magán semmi sem történik, mindössze eleget tesz az oldalak lekérésének. Szerveroldali programozással és adatbáziskezeléssel folyamatosan frissülő hírportálok, vendégkönyvek, Internetes áruházak, és valós idejű csevegőprogramok létrehozása is megoldható.

Ilyen "statikus" weblapot készíthet magának, az általunk ajánlott ingyenes weblapépítő-rendszerrel.

A tervezési folyamat elején általában két kérdés szokott felmerülni: Hogy nézzen ki a honlap, és milyen technológiával legyen felépítve?

Mindkét kérdésre választ kaphat, ha meg tudja határozni, hogy mit szeretne elérni a honlappal. A cégarculat könnyen integrálható internetes környezetbe, tehát ha célja nem más, mint bemutatni a cégét, és tevékenységi köreit, akkor egy szépen kidolgozott statikus site is megteszi. Ha egyszerűvé és áttekinthetővé szeretné tenni a navigációt, akkor használhatja a már klasszikussá vált rendszert (főoldal/céginfo, termékek, szolgáltatások, hírek, kapcsolat). Ilyenkor (miután elkészült a látványterv) megírja az oldalak szövegeit, mellékeli a szükséges képeket, a többi pedig a grafikus dolga.

Ha részben, vagy egészben flash technológiát szeretne alkalmazni, akkor egy hosszabb fejlesztési időszakra kell felkészülni. Mivel itt nem egy merev alapba helyezünk be képeket, hanem interaktív alkalmazást készítünk, kiegészül a munka egy programozási és tesztelési szakasszal. (Többek közt ezért drágább egy ilyen honlap.)

Szerveroldali technológiát akkor érdemes használni, ha:

  • Ön szeretné frissíteni az oldal tartalmát. Ilyenkor egy webes kezelőfelületen módosíthatja a felvitt adatokat, cikkeket, képeket.
  • Szabadszavas, vagy egyéb keresőt igényel az anyag terjedelme.
  • Online szeretne termékeket értékesíteni.
  • Vendégkönyvet, vagy Chat programot szeretne.
  • Szeretné elérhetové tenni a felhasználóknak egy adatbázis tartalmát.

Az Internet világára is érvényes a mondás: "A kevesebb néha több." A világhálót elárasztják a villogó animációs intrók, mintás háttéren szinte olvashatatlan szövegek, fél óra alatt letöltődő videóbejátszások stb. Ennek ellenére a legnépszerűbb oldalak egyszerűek, áttekinthető navigációval rendelkeznek, és gyorsan letöltődnek még egy telefonos modemen is.


Várjuk érdeklődését telefonon (+36-30/996-72-62) vagy e-mailben (info@as.hu)!


Az Interware Rt. hivatalos viszonteladó partnere

Ingyen weblap
Referenciák

Skype állapotom

Árgarancia

Ha webtárhelyet máshol* olcsóbban talál (akár az alább reklámozók között is), akkor azt az árat számlázzuk!

*: Magyar szolgáltatónál, vírus-, spamvédelem, 1GB ASP, PHP, ASP.Net webtárhely, MySQL és MS SQL2005 adatbázissal, korlátlan e-mail tárhely, napi mentés, reklámmentes tárterület, nem ingyenes szolgáltató, legalább 10 domainnal, Windowsos szerver.