Örömmel tudatjuk

Örömmel tudatjuk, hogy az szdsz életének 21. évében turulmadárinfluenzában elhunyt.

Vona megszüntetné a TV2 és az RTL kanálisokat

Szerintem jól összevágták! :-)Mint demokrata, nyilván nem értek egyet a szólásszabadság korlátozásával, de vegyük már észre, hogy itt nem erről van szó. Egy folyamatosan hazudozó, politikailag elfogult, szennymédiumra nincs szükség. A TV2 és az RTL klub helyett természetesen pályáztatva, új csatornákat kell találni, amiken ugyanúgy megtalálhatók lesznek az ismeretterjesztő, és hírműsorok, mint a mostani 2 kanálison, csak esetleg a BBC normákhoz kicsit közelebb állva.

Egyébként meg ha nem a politikai aspektust nézzük, akkor is vegyük már észre, hogy ez a két kanális a szó szoros értelmében szarik a nézőire. Az, hogy egy nyamvadt film SOHA nem akkor kezdődik, amikor a TV-újságban meg van hirdetve, hogy sokszor pinát mutatnak főműsoridőben, hogy folyamatosan sérülnek a gyermekek jogai, ez nem nevezhető értékteremtésnek.

Vonával most egyetértek — a fenti kiegészítésekkel.

Zebegényi országzászló és hősi emlékmű

(A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából.)

A zebegényi országzászló és hősi emlékmű az 1930-as években Maróti Géza tervei alapján épült emlékműegyüttes a börzsönyi falu fölé magasodó Kálváriahegyen, ahonnan festői panoráma nyílik a Dunakanyarra.

Az eredeti, nem teljesen elkészült együttest később az 1956-os forradalom emlékműveivel egészítették ki. Zebegény népszerű turistanevezetessége, ahol a Magyarországot az első világháború után szétszaggató trianoni döntés évfordulóin, június 4-én évente rendeznek megemlékezéseket.

A helyszín

A meredek oldalú Kálváriahegy (vagy Kálváriadomb, korábbi nevén Kopaszhegy) egyike a Zebegény fölötti hegyeknek és a falu központi részéhez a legközelebbi. A vasútállomástól öt perce sétával közelíthető meg. hegy a Remetekereszt-bérc alacsonyabb nyúlványa, hossza 250 méter, legnagyobb szélessége 40 méter, tengerszint feletti magassága 170 méter.

Tetején hosszúkás plató húzódik. A hegytető platója, panorámájának távlatai egyedülálló helyszínt teremtettek a szakrális tér kialakításához. Ennek déli oldalán 1853-ban tornyos kápolnát építettek egyéni adományokból, amely ma az emlékműegyüttes része. A templomhoz vezetnek fel a falu temetőjétől és egy másik apró kápolnától induló Kálvária stációi. A Duna felőli oldalról, a hegyoldal tövébe épült házak közül indulva kanyargós gyalogutat építettek az emlékműegyütteshez.

A plató részben mesterséges, 1935-en és 1936-ban alakították ki, a felszínből mintegy hat méter magasságú löszréteget hordtak le és teregették szét a domboldalon. Ezzel megsemmisült a hegy tetején a rézkorban állt földvár régészeti rétege. Nem ismert, mely kultúra építette az erődítményt. Az itt talált leletek a Magyar Nemzeti Múzeumba kerültek.

Az emlékmű

A kis fennsík északi oldalán, meredek hegyfal felett áll az Országzászló emlékműve egy hét lépcsőfokkal megemelt területen a 21 méter átmérőjű, nyolcszög alakú alacsony falon belül. A zászlórudat négy kőoszlop fogja közre. Ezek eredetileg 80 centiméterrel magasbbak lettek volna és a terv szerint nagy kettős kereszteket állítottak volna a tetejükre, amelyeket esténként kivilágítottak volna, de egy műszaki ellenőr az építkezésnek ezt a részét leállíttatta.

A zászlóhoz, a már eredetileg ott álló kápolnához illeszkedően két félig zárt szimbolikus sírkert csatlakozik, amelyeket [[pergola[pegolák]], öntöttvas kerítések határolnak. A pergolák gúla lakban egymás fölött ismétlődő halmokat ábrázolnak, a tetejükön kereszttel. A központi sírkert középpontjába oszlopon álló, kétszeres életnagyságú bronz Krisztus fej került.

A kápolnától délre került az együttesnek az 1956-os forradalomra emlékező része.

Ha valaki szállást keresne Zebegényben, akkor ajánlom: http://dunakanyarhaz.hu/